KIES VOOR EEN OPLEIDING VOL SPANNING EN ENERGIE

Een opleiding met elektrotechniek in het lessenpakket bereidt jou voor op een groot en divers aantal beroepen. Veel daarvan zijn knelpuntberoepen. Dat betekent dat er heel wat werkaanbiedingen zijn en dat je mooie jobkansen krijgt. Benieuwd?

Opleidingen in het secundair onderwijs

Word jij het nieuwe elektrogenie?

Als je elektrotechniek wil studeren in het secundair onderwijs kan je kiezen uit heel wat specifieke richtingen in de tweede en derde graad tso en bso. In aso kan je kiezen voor een pakket STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics), dat je vanuit een meer theoretische invalshoek laat kennismaken met wetenschappen en techniek.

Start je graag al vanaf de eerste graad met elektrotechniek, kies dan een school waar je in het tweede jaar al een aantal keuze-uren kan volgen in het interessegebied mechanica-elektriciteit.

Extra ervaring dankzij een zevende jaar of Se-n-Se

Heb je na je zesde jaar zin om je nog verder te specialiseren? Dat kan! Volgde je bso, dan is een zevende specialisatiejaar sowieso een goed idee. De tegenhanger in tso heet een Se-n-Se-jaar, dat staat voor ‘Secundair na Secundair’. Nadien kan je meteen aan de slag, of eventueel nog verder studeren in het hoger onderwijs.

Leren en werken combineren

Ben je geen boekenwurm of wil je liever niet de hele dag op de schoolbanken doorbrengen? Dan bestaat er nog zoiets als deeltijds onderwijs. Hierbij volg je één of meerdere dagen per week les en op de andere dagen doe je ervaring op bij een bedrijf.

Opleidingen voor volwassenen

Helemaal klaar voor een nieuwe uitdaging?

Wil je als volwassene (18+) in de elektrotechnische sector aan de slag, maar moet je je hiervoor bij- of omscholen? Geen probleem: er zijn opleidingen te over en worden in dag-, avond-, weekend- of afstandsonderwijs georganiseerd. Het voordeel is dat ze allemaal erg praktisch zijn, en vaak combineer je de cursus met een stage in een bedrijf. Bekijk het aanbod bij de volgende opleidingscentra:

Centra voor Volwassenonderwijs

In de Centra voor Volwassenonderwijs (CVO) kan je secundair volwassenenonderwijs volgen, met verschillende mogelijkheden in de elektrotechnische sector. De opleidingen gaan ’s avonds en/of op zaterdag door. Geknipt dus om te combineren met je job.

SYNTRA

SYNTRA biedt een brede waaier aan opleidingen. Met de langlopende opleidingen kan je een beroep leren. Om zelfstandige te worden, maar net zo goed om in loondienst als elektricien of koeltechnicus te werken.

VDAB

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) biedt niet alleen cursussen voor werkzoekenden aan. Ook als werknemer kan je een elektrotechnische opleiding volgen, die vaak naar knelpuntberoepen leidt.

Graduaatsopleiding in het hoger beroepsonderwijs

Heb je reeds een diploma secundair onderwijs behaald of slaagde je voor een toegangsproef? Dan kan je via een graduaatsopleiding in het hoger onderwijs een andere richting inslaan. Graduaatsopleidingen zijn erg praktijkgericht, kan je combineren met werken en duren 2, 3 of 4 jaar, naargelang je persoonlijke traject. Na een opleiding ‘Elektromechanische systemen’, ‘HVAC-systemen’ of ‘Hernieuwbare energiesystemen’, bijvoorbeeld, zien heel wat werkgevers je graag komen.

Opleidingcheques

Combineer je jouw opleiding met je huidige job als werknemer of uitzendkracht?
Check dan zeker of je recht hebt op een opleidingscheque.

Beroepen van de toekomst

Hoe ziet de dag eruit voor een podiumtechnicus? Wat zijn de uitdagingen voor de expert op het gebied van inbraak- en brandalarmsystemen? Waaruit bestaat de taak van een automatisatietechnicus? Gaan elektriciteit en milieu hand in hand? Elektrotechniek, een sector met een mooie toekomst.